forside

sankt joseph plejecenter og seniorbofællesskab


Projekt / project: konkurrence
år / year: 2016
adresse / location: københavn

Entasis deltog i 2016 i konkurrencen om at tegne sankt joseph plejecenter og seniorbofællesskab. Forslaget blev ikke valgt som vinder af konkurrencen.

Historien om Sankt Joseph klosteret på Strandvejen er præget af stor vilje og engagement. Det var viljen til omsorg i herrens tjeneste, der førte 4 søstre fra Chambéry i Frankrig til Danmark. De trodsede manglen på økonomiske midler og fik lidt efter lidt skabt det smukke kloster vi ser på Strandvejen i dag. Sankt Joseph Stiftelsen må nu atter tilpasse sig tidens strømninger. Selvom klosterfunktionen nu afvikles, så er det netop søstrenes vilje til overlevelse og omstilling, der gør, at stedets værdier og ånd kommer til at leve videre i de bygninger og den hverdag, der opstår når klosterets seniorboliger og de nye plejeboliger tages i brug.

Når man skal føje nyt til gammelt må man tage et valg: skal man mime det eksisterende – eller skal man tilbyde noget nyt og andet? Vi ønsker ingen ”konkurrence” mellem nyt og gammelt, men en afsmitning i struktur, rytme, farver og detaljer. Vi bygger ikke et nyt kloster, men bruger elementer fra klosterets arkitektur, så der opstår en sammenhæng – en samtale – mellem to naboer. Med vores forslag til plejecenteret vælger vi at skabe et tungt, roligt bagtæppe for klosterets karakteristiske stil og tyngde. I den nye bygning genfindes især repetitionen, søjlemotivet og klostergangen som arkitektoniske elementer, vi kender fra klosterarkitekturen.

Den nye klostergård, som er rummet mellem kirken og det nye plejecenter, knytter funktioner tæt sammen: gårdrum, kirke og plejecenterets stueetage i samme niveau giver fri bevægelighed mellem bygningerne og videre ud i haven. I den nye Klostergård summer snakken ved caféens borde under skyggen af den Kaukasiske Valnød. En brise spreder duften fra højbedets blomster og urter og fra klatreroserne på plejeboligernes facade. Her leves et aktivt liv, skærmet og tilbagetrukket fra byen.

 

forside

 

00_kl.kirke-pl.stue

 

02_kl.1.sal-pl.2.sal

 

opstalt A_200

 

opstalt B_200

 

opstalt C_200_1

 

opstalt D_200

 

03 vej

 

04 vej

 

02 kl

 

01 pl

 

05 gårdrum