Statens Kunstfonds Hædersydelse

Hos entasis har vi i 26 år arbejdet for at kunsten ikke står i vejen for praktikken og at praktikken ikke må stå i vejen for kunsten. Vores tese er at vi ikke kan løfte vores arbejde fra ”byggeri” til ”bygningskunst” uden at have dyb indsigt i bygbarhed, økonomi, ingeniørdiscipliner, håndværk m.m.

For ca. 100 år siden formulerede en engelsk arkitekturkritiker William Lethaby at ”Arkitekturen er tanken bag formen. Valg af materiale, form og rytme er ikke andet end midler for målet, som når en maler udvælger lærred, pigment og pensel”. For os betyder det at man skal kunne sit håndværk for at udtrykke sig og for at nå sine arkitektoniske mål – tanken bag formen.

D. 3. december erfarede vi at ovenstående intro ikke kun var vores egen ønsketænkning, men er et billede af hvad fagets dygtigste udøvere uddrager af vores arbejde. Vi modtog da Statens Kunstfonds Livsvarige Hædersydelse, hvor staten sikrer at vi kan udøve vores arbejde via en indkomstreguleret ydelse. Vi må indrømme at vi var meget overrasket over den store anerkendelse. SKF begrundede deres valg med en tekst, der understøtter vores egen opfattelse af at vores arbejde bygger på realisme, viden og nysgerrighed:

“Signe og Christian Cold indstilles til at modtage Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse for deres vedholdende insisteren efter det højeste arkitektoniske niveau. Signe og Christian Cold stiftede i 1996 tegnestue Entasis. Gennem Entasis har de udvist  en beundringsværdig omhu for hvert enkelt af deres projekter. Det er svært at skimte et bundniveau, alle bygningsværker synes at være begavet med lige stor opmærksomhed. En lang række opgaver er det blevet til; opgaver der favner alle skalaer, fra  design og landskab til masterplaner og bygningskunst.

Christian Cold og Signe Cold evner som få, at arbejde med hele den arkitektoniske værktøjskasse. Deres bygninger udstråler ikke kun en dyb forståelse for et steds karakter og historiske værdi, men fremstår også med en sjældent set byggeteknisk
indsigt og konstruktiv nysgerrighed. Deres bygningsværker bliver fulgt til helt til dørs med stor materialeforståelse og detaljerigdom, med andre ord oser deres bygninger af arkitektonisk overskud. Selv taler de om, at i de bedste bygninger skal både ”krop og ånd udfordres”. At nå dertil, kræver en kompromisløs tilgang og en beherskelse af arkitekturens tektonik, der er få forundt.

Signe og Christian Cold har gennem tegnestuen Entasis modtaget adskillige priser deriblandt Margot og Thorvald Dreyers Arkitekturpris, Nykredits Fonds Arkitekturpris, Eckersberg Mediallen og C. F. Hansens Medaljen, der er den højeste udmærkelse, det danske akademi kan tildele en arkitekt.

Legat- og Projektstøtteudvalget for Arkitektur består af: Ellen Braae (udvalgsleder), Boris Brorman Jensen, Jens Thomas Arnfred, Kathrin Susanna Gimmel og Mads Bjørn Hansen.”

Vi er lykkelige over denne anerkendelse, og påpeger samtidig at vores bygninger, landskaber og masterplaner er resultatet af et dedikeret fælles løft hos entasis, ikke mindst båret af vores gode kolleger i ledelsen – Trude Mardal og Dorte Hærvig Dalgaard – samt vores fantastiske kolleger.

2.12.2021