glædelig jul fra entasis

Entasis går på juleferie og takker for endnu et år med vellykkede projekter og nye erfaringer.

Vores dagligdag er stadig omgivet af en levende byggeplads med vores tre byggeprojekter og samlende landskabsprojekt i Red Block, hvor bygningerne får deres ‘finishing touches’ og landskabet er godt på vej med de første træer i jorden. Nordhus blev indviet i år og vi er begejstrede over at have en kultur og spisehus så tæt på vores dagligdag. Stilladserne pilles af facaderne til endnu et nyt byhus samt transformationen af en gammel industribygning til et hotel. Det åbner op for det smukke håndværk bag, og de hvide marmorsten i belægningen der fører gennem en usædvanlig tæt grøn have – Nordhavns Jardin Sauvage som anlægges nu. Vi ser frem til foråret hvor tætheden og den massive grønne karakter vil træde frem.

Udenfor Nordhavn er vores 11.000 m² plejecenter og botilbud Ny Søndervang på Frederiksberg også oppe i fuld højde, og de tre bygninger ved hovedsædet til Odsherred Forsyning i Vig rejser sig i landskabet.

På arbejdsbordene ligger bl.a. et 14.000 m² nybyg/transformation i Sydhavnen på en krævende grund i Scandiagade, og et 14.000 m² erhvervshus i Nordhavn – to projekter, som vi glæder os meget til at realisere. Derudover ligger vores grundige arbejde med transformationen af landsarkivet på Nuuks Plads, og ikke mindst masterplanarbejdet med Nordhavnens næste etape: Levantkaj, hvor vi bla. arbejder med en spændende transformation og add on på Kranen Mille i form af et hotel.

En sidste julegave kom da også ind ad døren med præmieringen af Thomas B. Thriges Gade ved ‘Årets Byggeri’ – en helt igennem vellykket bydel og “et forbillede på, hvordan vedholdenhed, politisk mod og samarbejde mellem offentlige og private aktører kan skabe en bæredygtig og menneskelig by”, som beskrevet i dommerbetænkningen.

Vores pipeline indeholder flere nye, spændende og skæve projekter, hvor nogle allerede er i process, mens andre ligger inde i det nye år.

Med disse ord ønsker entasis alle bygherrer, samarbejdspartnere og kolleger en rigtig glædelig jul og et godt nytår!

Odense By vinder årets byggeri 2024

Transformationen af Thomas B. Thriges Gade midt i Odense er kåret som vinder af Årets Byggeri 2024 i kategorien ‘Uderum’.

Entasis vinder i 2012 den sidste af mange konkurrencer, der skulle forsøge at lappe det sår efterladt af den firsporede motorvej igennem midten af Odense indviet i 1970. Endelig var der den nødvendige politiske vilje og det økonomisk råderum bag drømmen, som 12 år senere står færdigrealiseret.

Målet var at danne rammen om et levende og aktivt byliv. Forslaget og løsningen er baseret på viljen til at integrere alle tænkelige problematikker: forholdet til vidt forskellige nabobebyggelser, supercykelrute, letbane, privatbilisme, nye rekreative byrum, kulturinstitutioner, detailhandel, liberalt erhverv, boliger, klimasikring, biofaktor, bæredygtighed, tryghed og naturligvis en mængde nybyg former den nye struktur. En helhed, der bidrager til at skabe fysisk og finansielt rum til glæde for hele Odense, hvor modsatrettede interesser væves sammen til en styrket helhed.

 

“Det ambitiøse byudviklingsprojekt, som har strakt sig over mere end et årti, er et forbillede på, hvordan vedholdenhed, politisk mod og samarbejde mellem offentlige og private aktører kan skabe en bæredygtig og menneskelig by.”

Byens borgere og besøgende møder nu en tryg og levende by, hvor det er let at færdes og opholde sig – fra grønne parker til smukke byrum, der indbyder til sociale aktiviteter.”

“Odense By viser, hvordan langsigtet og holistisk byplanlægning kan transformere en bydel til et sted, hvor man ønsker at leve, arbejde og besøge. Projektets integration af bæredygtighed og moderne byrum, med respekt for byens historie, gør Odense til et symbol på fremtidssikret byudvikling.”
(udsnit af dommerbetænkningen)

 

Projektet er lavet i samarbejde mellem Odense Kommune, entasis og SWECO med støtte fra Realdania.

 

Du kan se mere om projektet her, og på Årets Byggeris hjemmeside her sammen med resten af dommerbetænkningen.

entasis søger praktikanter til foråret ’25

Vi søger praktikant til forårssemestret 2025.

Som arkitektpraktikant hos os, indgår du som kollega på tegnestuen, med mulighed for at udforske alle fagets facetter – fra skitseprojekter med hovedet på skrå, til snorlige tilsynsbesøg på byggepladser.

Vi har mange års glædelig erfaring i at inkludere studerende i vores hverdag. Vores bud på et lærerigt arbejde er, at sikre et balanceret forhold mellem studerende og erfarne arkitekter, 1 til 10 er normen. Det gode praktikforløb bygger på den studerendes interesse for forholdet mellem bygningerne (og byernes) kunstneriske lag, og det stof rummene skabes ved: konstruktion, materiale, byggeteknik, detalje. Vi har god erfaring med, at studerende bliver hos os længere end et halvt år, og vi påskønner de længere ansættelser.

Vi regner med, at du har arbejdet med programmer som Autocad, gerne Revit, Adobe-pakken og kan noget 3D-modellering. Og at du er frisk på, at bygge modeller i pap.

entasis er en dansktalende tegnestue, så du skal kunne indgå i en hverdag på dansk.

Skriv til Dorte (dd@entasis.dk)

Vi ser frem til at høre fra dig!

Vundet: Odsherred Forsyning

Vi har hos entasis i en årrække arbejdet dedikeret på at bidrage til udvikling af den grønne dagsorden ved eksemplets magt inden for byggeri og planlægning: Vores masterplan til Nordhavns næste store bydel “Levantkaj” er præcertificeret DGNB Platin, og vi har en række DGNB Guld byggerier på bordet og under realisering. Til denne gruppe kan vi nu med glæde og stolthed føje et domicil til Odsherred Forsyning; en konkurrence, som vi i et stærkt samarbejde med Rasmus Friis, Ingenør´ne, Anne Stausholm og Runesten, har vundet.

 

Byggeriet består af 3 bygninger der ligger i et smukt bakket landskab nord for Vig. Vores gode samarbejde i teamet samler sig om et landskab, der styrker biodiversiteten. 3 bygninger placerer sig let forskudt på koterne, hvoraf den største bygning rummer Odsherred Forsynings domicil. Huset opføres med en trækonstruktion og med træfacader, hvorved bæredygtigheden ikke kun findes i et excel-ark, men bliver til en daglig oplevet kvalitet.

Huset afspejler på denne vis en ambitiøs bygherre, der gennem hele konkurrenceforløbet klart har meldt ud, at bæredygtighed prioriteres højt og håndgribeligt. Vi takker for denne ambition og glæder os til at indfri forventningerne.

 

Domicilet til Odsherred Forsyning er for relationen Rasmus Friis / entasis en fortsættelse på et årelangt godt samarbejde, der både har ført til domicil for 3F i Nordvest, 2 Pelicanbygninger og til Kernehusene: Rækkehuse i trækassetter med et CO2-aftryk på ca. 4,2.

Kampsportens Hus præmieres

Kampsportens Hus på Nørrebro er blevet udvalgt til præmiering ved Københavns Kommunes Bygningspræmiering 2023.

Ved præmieringen lægger Københavns Kommune vægt på, at byggeriet tager udgangspunkt i stedets særlige karakter og bidrager til oplevelsen af København som en by med kvalitet i bymiljøet – en bemærkning vi i stor grad sætter pris på og er enige i.

 

Bygningen står på hjørnet af Frederikssundsvej og Lygten. Et på alle måder uroligt byrum, hvor bygningen indgår i dialog med højbane, station, transformerstation og Koppels brutale bygning, samtidigt med at bygningen danner et uderum, skærmet, til bevægelse og leg.

Arkitektonisk leger bygningen med bygningsdele kendt fra særligt japansk arkitektur. Her ses facaderne som felter af glas og glas med isolering bag, som kan få en til at tænke på papirsvæggene i traditionelt japansk byggeri. Dette ses også i facadens dybe, sorte  vinduesbånd der inddeler facaden både horisontalt og vertikalt i et markant grid. Bygningens gradvise tilbagetrækning både vertikalt, med den forskudte facade mod nord og den horisontale tilbagetrækning mod vest, giver giver plads til uderum på tagfladerne. Samtidigt viser den en respekt til de nærmeste bygninger. Denne stabling af bygnings lagene giver desuden en udkragning mod krydset og viser dermed en tydelig indgang til huset.

Med byggeriet har København fået et fyrtårn for kampsport, der kendetegnes ved at være et åbent og inviterende mødested, som skal vise nye veje til, hvordan kampsport, leg og bevægelse kan forenes.

Projektet er lavet sammen med Einar Kornerup og Henry Jensen.

Læs mere om Kampsporten Hus her.

Thomas B. Thriges Gade vinder Projektudviklingsprisen 2022

Building Awards’ projektudviklingspris er i 2022 gået til omdannelsen af Thomas B. Thriges gade under navnet ‘Fra Gade til By’, netop for en vellykket transformation fra 60’ernes billisme til tæt by og fokus på mennesker og byliv.

 

Uddrag fra Licitationen og dommerbetænkningen:

“Med transformationen af Thomas B. Thriges Gade er området før tilbage til den oprindelige grundudformning, mens det historiske gadenet er blevet afspejlet i en ny fortolkning. Med et detaljeorienteret arbejde med belægningen og etableringen af en ny p-kælder formår bydelen på en og samme tid at tilpasse sig den omgivende by og skabe sit eget, moderne udtryk.” “Med en sjælden kombination af fremsynethed i forhold til borgertrivsel og respekt for det gamle Odense, har gaden givet nyt liv til byen. Og projektet har samtidigt fjernet den ’Berlinmur’, der gennemskar købstaden, og som myldrende af biler i alle døgnets timer var med til at fjerne noget af attraktionen ved H.C. Andersens by”

 

I dag, 10 år efter igangsættelsen af projektet, er bydelen vokset med både boliger, erhverv, kulturinstitutioner og et parkeringsanlæg med plads til 1.000 biler.

Læs mere om projektet her.

Entasis’ partnergruppe kondenseres

Entasis blev grundlagt i 1996 af Signe og Christian Cold og har nu 27 års virke bag sig. Vi har de seneste 6 år haft stor glæde af Trude Mardal som partner i firmaet, men det har vist sig at være et kapitel, der nu afsluttes.

Trude viste allerede som studerende en ekstraordinær energi og arkitektonisk tæft, som er udbygget og vokset i samspil med entasis siden da. Efter godt 10 år som skattet medarbejder blev Trude partner i vores virksomhed. Sammen har vi vundet konkurrencer, bygget og realiseret masterplaner, bygninger og landskaber. Vi har i vores 27 år modtaget vores broderpart af priser og hæder, og Trude har selvsagt andel for dette i sin tid hos entasis.

Trude har nu valgt, at hun vil udfolde sit virke udenfor entasis. Vi er nået til enighed med Trude om, at vores samarbejde ophører.  Signe og Christian Cold har nu igen fuldt ejerskab over entasis, og vi ser frem til at føre vores firma gennem den fantastiske portefølje vi har p.t., og mod nye spændende projekter.

Vi vil naturligvis savne Trudes sprudlende faglighed og person hos entasis i dagligdagen. Men vi kan forsikre vores samarbejdspartnere om, at vi i fremtiden, som i de sidste 27 år, vil bidrage uændret værdiskabende til det byggede og oplevede miljø. Dette i samarbejde med gode bygherrer, brugere, ingeniører, landskabsarkitekter, entreprenører, kommunale medarbejdere og alle andre gode fagfolk i vores branche. Den forsikring kan vi stille, da vi sammen med vores associerede partner Dorte Hærvig Dalgaard og en god håndfuld af landets mest kvalificerede arkitekter har et erfarent, vidende og ambitiøst team; en stærk specialenhed, der målrettet kan løfte komplekse opgaver. Vi er til stadighed taknemmelige for den tillid der vises entasis og den hæder vi modtager.

Vi ønsker Trude god vind, og ser frem til de næste spændende og arbejdsomme 27 år med entasis.

Signe & Christian Cold

Ny Søndervang vundet!

Entasis har i et stærkt samarbejde med EKJ og Hansson & Knudsen, leveret det ”økonomisk mest fordelagtige” projekt til Frederiksbergs nye plejecenter, botilbud og klimaskole, Ny Søndervang. ”Økonomisk mest fordelagtigt” skal tages ganske bogstaveligt, idet vi ikke blot leverede et projekt med den højeste score på arkitektur og funktionalitet, men også den bedste pris, hvilket dermed udgør et optimalt udgangspunkt for samarbejdet med Frederiksberg Kommune, som vi ser frem til.

Frederiksberg Kommune har sammen med Cowi gjort et grundigt forarbejde og forfattet et ambitiøst program, der efterspørger mødet mellem generationer i en bæredygtig dagligdag.

Ny Søndervang skal således rumme en klimaskole, hvor skolebørn kommer på besøg for at lege med og lære om klima, biodiversitet og bæredygtighed i samme nytænkende landskab, som plejecenterets ældre, besøgende og personale skal benytte og nyde.

Hele herligheden placeres mellem Frederiksberg Forsyning og Skolen på La Cours Vej, og ganske tæt på kulturhuset Kedelhallen. Samtidig med at Frederiksberg Kommune med dette projekt begynder en byomdannelsesproces i kvarteret, pågår spændende udviklings-planer med omdannelsen af Frederiksberg Hospital og etableringen af Start-Up City på den anden side af Metrolinjen. Vi er stolte over, at Frederiksberg Kommune ser vores projekt som det rette til at styrke de dynamikker, der vil føre til en social og miljømæssig bæredygtig udvikling af kvarteret.

 

Totalentreprenør: Hansson & Knudsen A/S

Ingeniør: EKJ A/S

Arkitekt og landskabsarkitekt: Entasis AS

 

Ny Søndervang er ca. 11.500 m2, bestående af klimaskole, 106 plejeboliger og 24 boliger til botilbud. Dertil et ambitiøst landskab, hvor bæredygtighed, miljø og biodiversitet skal kunne føles, duftes og smages.

Lokalplanprojekt og projektering påbegyndes 2022 Q1

 

Læs mere om projektet her.

 

 

Entasis har siden 2009 arbejdet nysgerrigt registrerende, lyttende og værdiskabende med plejecentre. Vi har udviklet en viden om de ældres personlige og sociale behov, særlige demenshensyn, arbejdsgange hos personalet og pårørendes bidrag og trivsel. Vores ambition er at nedbryde ’plejecenteret som maskine’ til socialt overskuelige, trygge og inspirerende rammer for alle parter. Det gælder fra helhedsgrebet til udviklingen af et ’lille’, funktionelt og næsten hyggeligt badeværelse…og alt hvad der er mellem det store overordnede greb og den mindste detalje og farvesætning. Vi er fortsat sultne på at lære mere og forbedre livet på landets plejecentre, og ser således frem til at engagere os i arbejdet fremover.

Siden 2009 har vi med en række 1. præmier og realiserede projekter bidraget til et værdigt liv for landets ældre, personalet og pårørende:

Albertshøj Plejecenter

Jægersborg Have og senere udvidelsen

Plejecenter Frydenholm

Plejehjem Sønderhaven

entasis går på juleferie

Entasis går på juleferie og takker for året der gik – et år der har budt på lidt af hvert, akkurat som vi kender det fra tidligere år.

Vi føler os stærkt priviligerede over bogstaveligt talt at sidde midt på byggepladsen i Red Block, hvor vi er omgivet af pælerammere, store gravemaskiner, vibrationsmålere og andet spændende udstyr. Med en byggetilladelse på to af bygningerne, Mikkelhus og Nordhuset, er vi nu for alvor i gang.

Året har i det hele taget været præget af byggepladsbesøg og tilsyn med et hastigt voksende Kampsportsbyggeri på Nørrebro, et gennemtænkt elementbyggeri, Albertshøj i Albertslund, boligkarréen Kjeldahl Hus på Carlsberg, Strandskoven i Greve, som bliver indflytningsklar i det nye år og Toves Gaard, som står færdigt og har fået de første indflyttere.

Når vi ikke er på byggepladsen, tegner vi blandt andet en analyseopgave ’Kvadrant Øst’ for DTU, landskabs- og bygningsstudier på Sankt Hans for Roskilde Kommune, 14.000 etagemeter nybyg/transformation i Sydhavnen på en krævende grund i Scandiagade, 11.000 kvadratmeter plejecenter i en totalentreprisekonkurrence om Ny Søndervang på Frederiksberg, m.v.

Vores store projekt gennem mere end 10 år, Thomas B. Thriges gade, nærmer sig en færdiggørelse med afleveringen af de nordlige byrum. Bydelen blev indviet i sommer, selvom den sidste brolægger endnu ikke har forladt pladsen. Vi glæder os til at præsentere projektet i en samlet form i 2022.

Endelig har Trude Mardal bragt Manfred til verden, hvilket absolut tilhører kategorien Årets Største Begivenhed!

Og en dag i november lå der mails i Christians og Signes indbakker med besked om tildelingen af et livsvarigt hæderslegat fra Statens Kunstfond. Christian og Signe hyldes for ”med stor kraft at omsætte en sjældent set byggeteknisk indsigt og konstruktiv nysgerrighed til værker med en markant poetisk signatur”. Vi er selvsagt usigeligt stolte over den flotte tildeling i et eksklusivt selskab af særligt udvalgte.

Med disse ord ønsker entasis alle bygherrer, samarbejdspartnere og kolleger en rigtig glædelig jul!

Thomas B. Thriges Gade nærmer sig sin endelige afslutning efter ti år

Byomdannelsesprojektet Thomas B. Thriges Gade nærmer sig sin endelige afslutning efter ti år, og er landet smukt og veltilpasset midt i Odense. Vi er både stolte over resultatet og utroligt glade over at have været totalrådgivere hele vejen igennem.

I sommer blev byomdannelsen i Thomas B Thriges Gade officielt indviet, uagtet at der stadig var flere ufærdige byrum. I løbet af de første måneder i 2022 bliver den allersidste klinke lagt, lyset tændt og vandet åbnet i fontænen på Sct. Albani Torv. Det har været et imponerende og lærerigt 10-årigt forløb, som vi er glade for at have været en del af, og samtidig er vi uhørt stolte over det endelige resultat – der stort set er identisk med det konkurrenceprojekt, som blev udviklet gennem hele 2011. Samarbejdet med Odense Kommune og Realdania har været fornemt. Med så omfattende et projekt, som har trukket på stort set samtlige ekspertiser hos vores samarbejdende partner, Sweco, har der naturligvis også været barrierer undervejs, men de er overkommet, og resultatet taler sit eget tydelige sprog.

Thomas B Thriges Gade var en trist firesporet vej, der skar Odense over i ca. 35 år. I dag har entasis + Sweco efterladt en ’by-maskine’ der umærkeligt syr byen sammen, skaber fine byrum og et overbevisende bymiljø med boliger, erhverv, handlende, cyklende og dertil en helt særlig parkeringskælder, der holder det hele på plads og sikrer en bilfri bydel midt i byen.

En tydelig forståelse af skala og af byen Odense sammenholdt med vores utrættelige arbejde med at sikre gennemtænkte løsninger, hvor alle forhold bliver vendt – fra affaldshåndtering, brandredning, afledning af regnvandet, belysningen, tilgængelighed, beplantning med mere. Visionen bag projektet blev formuleret i 2011, og vi har holdt fast i den gennem hele perioden: en tæt grøn bykerne, hvor tætheden primært blev udfordret af brandkøretøjernes opstillingskrav og ledningernes kamp om pladsen i terræn. Bygherre og myndigheder har udgjort et professionelt modspil, men har også haft stor tillid til projektets styrker, som nok krævede en ekstra omgang med letbane og forsyningsselskaber – men nåede sikkert i mål. Ca. 50.000 etagemeter nybyggeri, en p-kælder på 30.000 m2 og 10 byrum senere står Odense med et showpiece og en kraftpræstation, som vi kun kan ønske byen et stort tillykke med. Vi glæder os til at præsentere projektet i billeder og ord, når den sidste brolægger har forladt stedet.

Thomas B Thriges Gade er et tydeligt udtryk for, at vi altid tager udgangspunkt i et sted. Den stedlige karakter fremstår klart på stedet og i gadebilledet, opleves i byens rum mellem husene, og når man sammenholder struktur og volumen med vores øvrige vigtige masterplaner på Carlsberg, Levantkaj og Karlastaden, som hver for sig repræsenterer en meget prægnant fortolkning af sted og program. Heri består vores ærinde – at levere langtidsholdbare byer og bygninger, som inspirerer, overrasker og fungerer fra dag 1, og som kun bliver bedre over tid.